Terapie prin hipnoză clinică Ericksoniana
Hipnoza reprezintă un instrument validat științific și care este folosit cu succes în ședințele de psihoterapie. Starea trăită de client în timpul transei hipnotice este asemănătoare cu starea trăită de cineva care este absorbit de vizionarea unui film sau lectura unei cărți. Transa hipnotică apare adesea în mod spontatn, atunci când o persoană visează cu ochii deschiși fiind atât de preocupat de ceea ce face încât pierde noțiunea timpului. Pe tot parcursul transei hipnotice clientul este perfect conștient de ceea ce se întâmplă și are în totalitate controlul asupra propriei persoanei.
Hipnoza reprezintă o formă de terapie folosită de foarte mult timp în psihoterapia individuală. Pe măsură ce studiile au avansat în acest domeniu, hipnoza a început să fie folosită pentru probleme medicale și psihologice.
Hipnoza ericksoniană, dezvoltată de către psihologul American Milton Erickson, are la bază sugestiile indirecte. Acestea ajută clienții să își modifice percepția asupra problemelor și duce spre soluționarea acestora.
Hipnoza funcționează pe fondul unei stări de relaxare indusă, în decursul căreia subconștientul primește sugestiile, urmând să le pună în aplicare. Dacă ar fi să reprezentăm acest proces printr-un desen, ar fi astfel: se crează niște puncte care ulterior sunt conectate, rezultând o formă care este în congruență cu scopurile propuse.
Principiul după care se ghidează această formă de psihoterapie este că fiecare dintre noi suntem înzestrați cu aceste resurse. Psihoterapeutul intervine ajutând clientul să deblocheze resursele sale interioare. În cadrul hipnozei ericksoniene, terapeutul mediază o punte de legătură cu inconștientul, într-o manieră directă și fără a-l interpreta, permițându-i să se exprime și să acționeze. Schimbarea terapeutică apare astfel ca un proces de depășire a limitelor conștiente. Persoana ajunge să cunoască ceea ce nu știa că știe deja. Acesta găsește propria interpretare a situației și modalitate de a acționa în vederea producerii schimbării și a rezolvării problemei.”
Hipnoterapia este un remediu excelent pentru schimbarea stării de spirit, pentru obținerea stării de bine, de armonie cu tine însuți, și cu ceilalți
Aplicațiile hipnozei în psihoterapie
- Tulburările depressive
- Tulburările anxioase și atacuri de panică
- Tratamentul fobiilor
- Tulburările obsesiv-compulsive
- Tulburările posttraumatice de stres (evenimente psihotraumatizante din trecut, șocuri emoționale, răni nevindecate și care încă mai dor)
- Combaterea durerii
- Îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice maligne
- Tulburări psihosomatice
- Tratamentul insomniilor
- Tulburarile conduitei alimentare
- Tratamentul infertilității
- Hipnoterapia la persoanele cu stimă de sine scăzută
- Hipnoterapia la copii și adolescenți
- Hipnoza în optimizarea performanțelor sportive
În transă, se face cunoștință cu universul interior și comunici cu subconștientul tău, ai acces la resursele tale interioare („răspunsurile sunt în tine „), îți auzi mai bine vocea interioară (drumul corect de urmat îl vedemzi mai bine cu inima, nu cu mintea – conștientă). Poți primi răspunsuri la întrebările pe care le pui, poți schimba obiceiuri nedorite, poți schimba starea emoțională, te poți odihni rapid, după un efort mare. În transă, poți afla cauza adevărată, profundă, a problemelor cu care te confrunți.
Primul lucru care se schimbă în transă este starea de spirit.
O stare de spirit bună ajută să ai claritate atât la nivel mental cât și emoțional, să știi ce ai de făcut pentru a avea o viață așa cum îți dorești.
Apare starea de bine, schimbi modul de a gândi, devii mai pozitiv, faci alegeri raționale (în funcție de consecințele preconizate ale acțiunilor) îți atingi obiectivele mult dorite, te simți mulțumit făcând pași pe drumul tău, te simți împlinit, fericit, trăiești din ce în ce mai des sentimentul reușitei al satisfacției. Se schimbă percepția asupra vieții, gestionezi cu mai multă ușurință și detașare situațiile cu care te confrunți.
Te invit să faci programare pentru a descoperi personal cum îți poate îmbunătăți hipnoza calitatea propriei vieți.