Acceptarea este o altă nevoie a copilului dvs. Ca şi adultul, el are nevoie să se simtă acceptat ca persoană chiar şi atunci când comportamentele lui sunt mai greu de tolerat. El nu trebuie respins pentru comportamentele lui (“Nu vreau să te mai văd pentru că ai fost obraznic!”). Discuţia se realizează explicându-i ce nu toleraţi din comportamentul lui şi nu pe el ca persoană.
Copiii noştri au nevoie de timp- timp de calitate petrecut cu noi ca părinţi, timp de care din pacate în zilele noastre toţi dispunem din ce în ce mai puţin. De aceea fructificaţi momentele pe care le aveţi libere pentru a le petrece cu copilul jucându-vă, vizionând un film, plimbându-vă în parc, citind, povestind, învăţând împreună cu el şi făcând din aceste clipe de bucurie, atât pentru ei cât şi pentru voi. Atunci când mergeţi la cumpărături, sau faceti treabă în casă, lăsaţi-i să vă ajute, mai mult de atât cereţi-le ajutorul, apoi lăudaţi-i şi valorizaţi-i (“Imi eşti de mare ajutor.”).
Timpul petrecut cu copilul ar trebui să fie o prioritate în viaţa oricărui părinte.
Un alt element esential este răbdarea de a-i permite copilului de a învăța. Modul prin care învață copilul cât este copil, este prin încercare-testare, reuşite, greşeli, repetări, în toate acestea fiind îndrumat de către părinţi, în corelaţie cu abilităţile şi individualitatea copilului. Ca parinţi, dacă avem aşteptări prea mari, dacă ne comparăm copiii cu ai altora, dacă ne lăsăm guvernaţi de prefecţionism, nu numai că vom fi dezamagiţi dar vom imprima şi copilului o dorinţă exagerată de performanţă, teamă şi neîncredere.
Teoria ca teoria, sună bine. Dar în practică nu toate funcţionează ca la carte. Nu uitaţi că nu există părinte perfect. Învăţăm împreună cu copilul, creştem, ne maturizăm, greşim, ne corectăm, ne bucurăm și sărbătorim fiecare succes.
Iar dacă apar probleme legate de comportamente mai puţin tolerante care persistă în timp şi care vă pun semne de întrebare putem cere ajutor. Nu ezitaţi să contactaţi un specialist astfel împreună să găsiţi soluţii optime pentru o dezvoltare psihică armonioasă a copilului vostru.