Gelozia și iubirea

Să descoperim împreună care este procesul de căutare a partenerului ideal.

Oamenii cred că știu ce e iubirea. În realitate, nu stiu. Din această neînțelegere se naște gelozia. Prin ”iubire”, înțeleg un fel de monopol, o formă de posesivitate, fără să înțeleagă una din cele mai simple realități ale vieții: în clipa în care posezi o ființă vie, ai ucis-o.
Viața nu poate fi posedată. Nimeni nu poate ține viața într-un pumn încleștat. Dacă vrei să te bucuri de ea, trebuie să îți ții palmele dechise. Iubirea înseamnă căldură, oriunde există căldură, există iubire. Gelozia distruge totul la fel și posesivitatea. Gelozia apare atunci când altcineva are mai mult decât voi. Este absolut imposibil sa fii primul în toate. Poate că aveți cei mai mulți bani din lume dar nu ai o față frumoasă. Atunci un simplu cerșetor te va face gelos, din cauza feței lui, a corpului, a ochilor... Astfel un cerșetor îl poate face și pe un împărat sa fie gelos.
Întrebarea e: "De ce ați optat pentru gelozie?" Căci gelozia vă va distruge energia de care dispuneți, intr-un mod absolut inutil. Decât să fiți geloși, mai bine descoperiți ce puteți face cu această energie, ce anume puteți crea. Nu luptați împotriva geloziei căci ea vă indică, că iubirea nu a apărut încă. În loc să investiți energia în analizarea geloziei și în lupta împotriva ei, mai bine investiți-o în iubire. Atunci când vă bucurați mai mult de iubire, veți suferi mai puțin de gelozie. Aprofundați lecția iubirii, faceți din iubire o mare celebrare, investiți-vă întreaga energie în ea și nu vă mai gândiți la ziua de mâine.
După ce iubirea se aprinde cu adevărat, gelozia și posesivitatea dispar pur și simplu. Rămâi surprins să constați că a dispărut la fel ca atunci când aprinzi o lumânare și te întrebi unde a dispărut întunericul din cameră. Întunericul nu poate fi găsit cu ajutorul luminii. El nu era altceva decât absența luminii. La fel, putem spune că gelozia este absența iubirii.
”Când iubești gelozia devine imposibilă: absolut imposibilă!” - Osho