Ce vor copiii?

Multe dintre mamici cred ca au ajuns macar o data in situatia in care sa se intrebe:
Oare ce vrea copilul meu de la mine ?, Ce isi doreste sa fac pentru el ?, Ce ii lipseste?, Ce as putea sa fac mai bine in relatie cu el ? sau Ce nu fac suficient de bine?
Intrebari la care uneori reusim sa gasim raspunsuri alteori nu. Cum ar fi sa-i intrebam pe ei, pe copiii. Sa le auzim raspunsurile. V-ati gandit vreodata la varianta asta? Sa aveti rabdarea si intelepciunea sa va intrebati copiii ce isi doresc, ce asteptari au? Iar din raspunsurile lor pline de sinceritate si inocenta sa aveti revelatia a ceea ce puteti face pentru o relatie extraordinara cu propriul copil. Uneori lucrurile sunt de o simplitate dezarmanta, nu vedem rezolvarile pentru ca mintea umana are marele dar, de a ne complica viata. Astfel ne prindem in hatisurile gandurilor, presupunerilor, a imaginatiei negativiste intr-atat incat uitam de unde am plecat si unde vrem sa ajungem.
Cert e ca fiecare copil vrea sa fie iubit chiar si atunci cand nu e perfect, cand a primit o nota mica, cand a plans pentru ca vroia sa stea mai mult cu mama si nu cu bona. Vroia o imbratisare si o mangaiere blanda pe frunte, sa simta caldura mamei si nu jucaria noua ce tocmai o primise. Fiecare copil vrea sa fie inteles chiar si atunci cand si-a jignit colegul pentru ca era prea furios, cand a gresit un exercitiu pentru ca era nerabdator sa iasa in parc la joaca, cand a mintit in speranta ca asa parintii ii vor acorda mai mult timp si atentie. Fiecare copil vrea sa fie acceptat si atunci cand e adolescent si are nevoie sa isi exprime nemultumirile, supararea si temerile. Fiecare copil vrea sa fie acceptat asa cum si el isi accepta parintii care purtati de iuresul vietii uita uneori sa il intrebe cum si-a petrecut ziua. De cele mai multe ori intrebarile parintilor pentru copiilor suna cam asa: Ai fost la scoala azi ?, Ti-ai facut temele ?, Ai fost cuminte ?, Ai mancat ?, Te-ai spalat ? si tot asa.
Pentru aceste intrebari care sunt ca si trasnetul pentru copiii nostri avand in vedere tonul interogator, ati putea folosi urmatoarele variante:
"Ai fost azi la scoala? - Cum a fost azi la scoala? sau Ce ai facut azi la scoala?"
"Ti-ai facut temele? - Ai intampinat dificultati in rezolvarea temelor?"
"Ai fost cuminte? - Ai reusit sa fii mai linistit?"
"Ai mancat? - Ai avut timp sa mananci?"
"Te-ai spalat? - Ai putea sa mergi sa te speli daca nu ai reusit sa faci asta pana acum".
Stiu ce veti spune, e nevoie de timp si rabdare!
Ce vor de fapt copiii? Inainte de toate vor sa fie: iubiti neconditionat, intelesi si acceptati.