Iubirea ca un mod de viață
În cartea ”Iubirea ca un mod de viață”, Gary Chapman, ne vorbește despre cele șapte trăsături ale iubirii. În articolele ce urmează voi aborda pe rând fiecare trăsătură, astfel veți putea afla ce consecință plăcută poate să aibă iubirea, și prin urmare, să vă doriți să depășiți granițele unei existențe bazate pe egocentrism.
O vorbă care spune așa: ”Iubește-mă ca să te iubesc și eu.” Dacă trăiți în mod egoist, veți rămâne singur și fără nici un rost în viață. Dacă trăiți iubindu-i pe ceilalți, veți cunoaște mulțumirea deplină. Cultivând iubirea ca un mod de viață, veți putea deveni cu adevărat împliniți.
Când doriți să-i arătați cuiva că-l prețuiți cu adevărat, îi puteți demonstra acest lucru prin câteva gesturi mărunte.
1. Atunci când luăm hotărârea de a-i iubi sincer pe ceilalți cu sinceritate, ne schimbăm la nivel spiritual și, drept urmare, ne vine mai ușor să fim iubitori și să punem în lumină Eul autentic. Pentru a fi iubiți de cei din jur și pentru a ne împărtăși în orice împrejurare dragostea față de ei, trebuie să avem necontenit disponibilitatea mentală și sufletească de a iubi. Cu cât ne vom arăta dragostea mai des, cu atât ne va fi mai ușor să ne iubim semenii.
Bunătatea este bucuria de a acorda mai multă importanță dorințelor celorlalți decât dorințelor proprii, satisfăcute doar de dragul unei anumite relații.
2. Bunătatea este prima dintre cele șapte trăsături ale iubirii. Bunătatea înseamnă, să fim atenți la cei din jur și să ne dăm seama de ce au nevoie. Înseamnă să apreciem valoarea fiecarei persoane pe care o întâlnim. Ca orice trăsătură a unei persoane iubitoare, bunătatea poate fi manifestată într-un mod mult mai simplu și, totodată mult mai intens decât ne dăm seama. Adesea suntem tentați să fim buni doar cu cei care sunt buni cu noi. Ironia este că, fiind, în permanență, buni cu ceilalți, îi veți face cu adevărat bucuroși atât pe cei din jur, cât și pe tine. Astfel, fiind amabil cu oamenii, indiferent de comportamentul lor, viața ți se va schimba în mod evident.
Ca să învățăm să facem și noi fapte bune, mai întăi trebuie să observăm cu atenție ce fapte bune fac oamenii din jur. De cele mai multe ori mai ales în familie, nu suntem în stare să apreciem gesturile amabile ale celorlalți la adevărata lor valoare, considerând, pur și simplu că ni se cuvin. Unul pregătește cina, altul spală vasele după aceea, însă nimeni nu este conștient de aceste simple, dar semnificative gesturi de bunăvoință.
Alții spală rufele, șterg oglinzile sau tunde iarba din curte. Acestea nu sunt doar niște activități practice și banale, ci pot reprezenta modul în care soțul/soția își exprimă dragostea față de partenerul de viață. Dar se mai gândește cineva că aceste fapte izvorăsc cu adevărat din iubire?
În acest sens vă propun, ca și exercițiu, să vă notați în scris fiecare faptă bună la care sunteți martori pe parcursul unei zile. De multe ori, oamenii sunt surprinși de cât de multe fapte bune pot avea loc într-un interval scurt de timp. Dacă am fi mult mai atenți la aceste gesturi și am învăța să le apreciem pe măsură, am fi mai afectuoși cu cei din jurul nostru. În viață avem nenumărate ocazii în care ne putem manifesta dragostea față de ceilalți, cum ar fi: acasă, la locul muncă, la magazin și în orice moment și loc în care interacționăm cu oamenii.
Suntem împliniți cu adevărat numai atunci când căutăm să îmbogățim viețile celorlalți.
3. Adevărul este că noi, oamenii, suntem făcuți să interacționăm cu cei din jur. Experiența relațiilor bazate pe iubire este mai valoroasă decât orice lucru care ne-ar putea aduce bani, faimă, sau recunoaștere profesională. Cu toate că sensul cuvântului ”iubire” este, deocamdată, ambiguu pentru mulți dintre noi, e necesar să realizăm sub ce forme se manifestă acest sentiment în viața de zi cu zi. Când îi iubim pe cei din jur pentru simplu fapt că sunt oameni, simțim o bucurie nemărginită.
Ca să fim fericiți iubindu-i pe cei din jurul nostru, cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să ne străduim să le arătăm afecțiunea noastră, și nu să tânjim după afecțiunea lor. Faptul de a fi iubit este o consecință plăcută a dragostei pe care o simțiți pentru ceilalți oameni, însă adevărata bucurie a iubirii se naște, în primul rând, din afecțiunea pe care le-o arătați celor din jur, fără a vă păsa de sentimentele pe care le au ei, în schimb, pentru voi.
Iubindu-i sincer pe cei din jur, ne înfățișăm așa cum suntem cu adevărat, adică așa cum vrem să ne perceapă ceilalți oameni.
4. Însă, pentru a deveni iubitori trebuie să depunem un efort individual în acest sens. Există ceva, în natura umană, care se opune dorinței noastre de a iubi cu adevărat. Acea latura a noastră, prin care propria stare de bine este mai presus decât starea de bine a celorlalți oameni, poate fi considerată un Eu fals. Înclinațiile egocentriste cauzate de această pseudo-identitate sunt atât de puternice, încât, pentru mulți dintre noi, au devenit un stil de viață.
De aceea, suntem fascinați de oamenii care dau dovadă de o iubire mare, aceste persoane iubitoare au o influență directă asupra laturii noastre umane, prin intermediul căreia îi iubim pe cei din jur. Este vorba de identitatea noastră autentică, cea la care facem apel atunci când îi ocrotim pe cei din jur, întrucât doar așa ne putem găsi împliniți în relațiile cu semenii noștri. Fie că suntem conștienți sau nu de acest lucru, atunci când nu săvârșim fapte din iubire, nu suntem fideli Eului nostru autentic. În schimb, iubindu-i sincer pe cei din jur, suntem cu adevărat noi înșine, și anume ne împlinim scopul fundamental, acela de a interrelaționa cu ceilalți.
Iubirea ca un mod de Viață, Gary Chapman